Metabolizmayı Hızlandıran Besinler
Metabolizma hızı, organların çalışması için vücudun gün boyu
ihtiyaç duyduğu minimum enerji (kalori) değeridir. Metabolizma hızı yüksek
olanlar düşük olanlara göre gün boyu daha fazla kalori yakar ve bu özellikle
kilo verme döneminde önem kazanır. Metabolizmayı hızlandıran besinler ile gün
içinde dinlenir halde yaktığınız kalori miktarını arttırarak kilo vermek için
avantaj sağlayabilirsiniz. Bu besinler dışında kahvaltıyı atlamamak, kendinizi
aç bırakmak yerine sık ve küçük öğünler yemek, çok yorucu olmayan ancak düzenli
egzersizler yapmak metabolizmayı hızlandırmak ve gün boyu normalden daha fazla
enerji harcamasını sağlamak açısından önemlidir.
Metabolizma Hızı Nedir?
Her insanın metabolizma hızı cinsiyetine, yaşına, kas
yoğunluğuna, vücudundaki yağ miktarına göre değişebilir. Bazı insanlar vücudun
normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için her gün 1300 kaloriye ihtiyaç
duyarken bazı kişilerde bu rakam 2000’e kadar çıkabilmektedir.
Metabolizma hızı bazal (BMR) ve dinlenir haldeki (RMR)
metabolizma hızı olarak 2 farklı şekilde ölçülür. Dinlenir halde harcanan
kalori miktarını ölçmek, bazal metabolizma hızını ölçmekten daha kolaydır.
Bazal metabolizma hızının doğru ölçülmesi için kişinin tamamen dinlenir halde
olması, testten 10-12 saat öncesinden itibaren herhangi bir şey yememesi
istenir. Dinlenir haldeki metabolizma hızını ise bir eczanede
ölçtürebilirsiniz. Sonuç olarak bu değerler birbirine yakındır ve gün boyu
egzersiz yapmadan yaktığınız ortalama kaloriyi dinlenir haldeki metabolizma
hızınızı ölçtürerek öğrenebilirsiniz.
Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar
Acı Biber: Acı bibere “yakıcı” özelliğini veren
“capsaicin” içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk
sırada gelmektedir. Piyasada “zayıflatıcı acı biber hapı” adıyla satılan
ürünler bulabilirsiniz. Ancak bu kapsülleri almak yerine yemeklerle birlikte
acı biber tüketerek aynı etkiyi yakalayabilirsiniz. Acı biber, yendikten sonra
3 saat boyunca metabolizma hızını 1.2-2 katına kadar yükseltebilir.
Yemeklerinizde pul biber, acı toz biber, sivri biber kullanarak gün boyu
yaktığınız kalori miktarını arttırmanız mümkün. Acı biberin bir diğer avantajı
da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır. Acı biber dışında kekik, kişniş
ve tarçında bir miktar capcaicin içermektedir.
Zencefil: Zencefil sindirime yardımcı olurken vücut
sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık %20
oranından arttırır.
Yeşil Çay: Kafein içeren yeşil çay, aynı zamanda
vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran “fenol” adında
bileşikler içermektedir. Taze yeşil çay demleyerek sıcak veya soğuk olarak
içebilirsiniz. Kafein içeren kahve, oolong çayı ve normal çay gibi diğer
içecekler de metabolizmayı hızlandırmak için önerilen içecekler arasındadır.
Protein: Protein, karbonhidrata göre daha uzun sürede
sindirildiği için protein bakımından zengin bir yemekten sonra sindirim sistemi
daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yakılan kalori miktarı artar. Balık,
tavuk, hindi gibi kırmızı ete göre daha az yağ içeren protein kaynaklarını daha
sık tüketebilirsiniz. Bazı makalelerde gün içinde protein tozuyla hazırlanan
meyveli içecekler içmenin kilo vermeye yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Lifli Yiyecekler: Besinlerin sindirilmeyen kısmı olan
lif (posa), sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak
metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen
besin lifleri genel olarak sindirime yardımcı olur, kabızlık ve ishal gibi
sindirime bağlı sorunları önler. Lif bakımından zengin besinler arasında
brokoli, ıspanak, kale, elma, portakal, greyfurt, lahana, yulaf, kepekli
tahıllar, fındık, badem ve kabak çekirdeği sayılabilir.
Tarçın: Tarçının zayıflamaya yardımcı olan iki etkisi
vardır. İlki kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır
ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlar. İkincisi ise sindirimi
sırasında vücut sıcaklığını yükselterek termik etki yaratır. Bu termik etkiyle
birlikte metabolizma hızlanır ve harcanan enerji miktarı artar.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Diğer Öneriler
Düşük Yoğunluklu Egzersiz: Bu konuda farklı
kaynaklarda farklı görüşler bulunuyor ancak Dr. Mehmet Öz’e göre nabzı anide
yükselten kısa süreli egzersizler yerine, nabzın yavaş yavaş yükselmesini sağlayan
ve vücudu limitlerinde zorlamayan uzun süreli egzersizler yağ yakımı ve
metabolizmanın yükselmesi açısından daha faydalı. Dr. Öz makalesinde kısa
süreli kardiyovasküler egzersizlerin kas yoğunluğunu arttırmak için ideal
olduğunu, ancak bu egzersizler sırasında vücudun enerji kaynağı olarak yağ
yerine karbonhidratları kullandığının altını çizmiş. Daha uzun süreli ve
ortalama nabızla yapılan egzersizlerin ise enerji kaynağı olarak yağı
kullandığını ve fazla yağın vücuttan daha çabuk atılmasını sağladığını
belirtmiş.
Su: Günde 8 bardak su içmek, toksinlerin ve
metabolize edilen yağın vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor. Biraz
“ileri” bir öneri olabilir ancak bazı uzmanlar soğuk su içmenin, vücudun soğuk
suyun sıcaklığını vücut sıcaklığına getirmek için daha fazla enerji harcamasını
sağladığını belirtiyorlar.
Kaloriyi Kademeli Azaltmak: Diyete başlamadan önce
günde ortalama 2000 kalori alırken diyete başladığınız gün bu kaloriyi 1300
düşürürseniz kilo kaybetmeye başlamak için uzun bir süre beklemeniz
gerekebilir. Çünkü günlük 2000 kaloriye alışık olan vücudunuz aniden 1300
kaloriye düştüğünüzde kendini korumak için “açlık” moduna geçer. Açlık modunun
ilk adımı ise metabolizmayı yavaşlatarak ihtiyaç duyulan enerjinin
azaltılmasıdır. Bunu önlemek için diyete başladığınız ilk hafta normal beslenme
şeklinizden 100-150 kalori kesin. Düzenli egzersizle birlikte bu şekilde daha
kalıcı ve sağlıklı kilo verebilirsiniz.
Kahvaltıyı Atlamayın: Kahvaltıyı atlamanın diyetinize
2 önemli zararı var. Birincisi kahvaltı etmediğiniz için metabolizmanız gün
boyu normal hızının altında çalışır, ikincisi ise öğle yemeğine kadar şekeriniz
düşeceği için yemeniz gerekenden daha fazla yemek yersiniz. Sabah kalktığınızda
evden çıkmadan önce mutlaka bir şeyler atıştırın ve metabolizmanın yeni güne
hızlı başlamasını sağlayın.
Az ve Sık Öğünler: Yemek yedikten sonra, sindirim
sırasında vücut önemli miktarda enerji harcar. Sindirimden sonra ise
metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlar. Metabolizma hızının devamını
sağlamak için gün içinde 3 ana öğün yerine 4-5 ara öğün yiyebilirsiniz. Bu
yöntemle daha az kalorili yemeklerle daha uzun süreli tokluk hissi
sağlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder